keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Käsitys - uskomus - totta?

Meillä on yritetty, HUOM! yritetty siivota ja siivouksen yhteydessä käsiini osui Canis -lehden numero 5/2015. Siinä oli aika hyvä juttu siitä, kuinka uskomukset ohjailevat elämää myös koiran kanssa. Jutun on kirjoittanut Taina Lupari. Ihan pakko kopsata tännekin muutama kohta tätä hyvästä arikkelista.

Koirien kouluttamiseen ja käyttäytymiseen liittyy paljon yleisellä tasolla olevia uskomuksia. Suuri merkitys on kuitenkin meistä itsestämme kumpuavilla henkilökohtaisilla uskomuksilla, jotka vaikuttavat siihen, miten koiraamme suhtaudumme, miten rakennamme vuorovaikutussuhdetta sen kanssa ja erityisesti miten koemme itsemme koiraharrastajana ja -omistajana.

Linssit, joiden läpi katsomme koiraamme, heijastavat suurelta osin omia olettamuksiamme sen käyttäytymisestä, kehityksestä tai taidoista. Samalla näemme koirassa kenties helpommin asoita, jotka tukevat käsityksiämme ja uskomuksiamme, tai toisaalta poikkeavat näistä. Käsitykset ja uskomukset ohjailevat kuin vaivihkaa mieltymyksiämme ja osin myös tunteitamme. Kun odotukset siitä, millainen esimerkiksi tietynrotuisen harrastuskoiran kuuluu olla, törmäävät todellisuuden kanssa, voi se olla monelle hankala tilanne hahmottaa ja hyväksyä.

Joskus koiran todellinen, aito olemus ja persoona saattavat jäädä piiloon siitä luomiemme käsitysten alle. Näemmekö koiran enemmän rotunsa/sukupuolensa/käyttötarkoituksensa edustajana vai oikeasti ainutlaatuisena persoonana kaikkine yksilöllisine piirteineen?

Kolahti.
"Viski ei ole ihan tyypillinen sakemanni". 
"Viski ei oikein innostu siitä ja siitä...". 
"Viski on luonteeltaan vähän sellanen ja tällänen..."

Viski sitä ja Viski tätä. Pitäisi vaan hyväksyä, että Viski on Viski, kaikkine ihanine (ja vähän vähemmän ihanine) piirteineen. Ilman niitä se ei olisi Viski. ♥ 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti